preskoči na sadržaj

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci

Login

 

 

Zašto upisati TTŠ

 

Tko završi strukovnu školu ...

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Šećući hodnicima i učionicama naše škole,
ne možete ostati ravnodušni
prema maštovitim učeničkim radovima,
koji su nastali pod budnim okom
njihovih vrijednih mentorica.
Niti jedan kutak nije pust.
Svi stari ormari i stolci kod nas
dobivaju novo ruho,
reciklirano se šepureći promatračima:
"Pogledaj me kako sam sada lijep,
a netko me htio baciti :-) ! "
Ponosno vas pozivamo
da prolistate
ovu galeriju,
a zatim:
dođite i uvjerite se sami :-) .

 

Pitanja odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 11. 2015.

Ukupno: 215957
Ovaj mjesec: 436
Ovaj tjedan: 224
Danas: 4
Forum

FORUM

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
SVJETSKI I EUROPSKI TJEDAN NOVCA
Autor: Antonija Bukša, 17. 3. 2022.

Republika Hrvatska se u tjednu od 22. do 26. ožujka 2022. godine po osmi put uključuje u obilježavanje Svjetskog i  Europskog tjedna novca s ciljem unaprjeđenja financijske pismenosti i stjecanja financijske kompetencije, nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu.


SVJETSKI I EUROPSKI TJEDAN NOVCA

 

Republika Hrvatska se u tjednu od 22. do 26. ožujka 2022. godine po osmi put uključuje u obilježavanje Svjetskog i  Europskog tjedna novca s ciljem unaprjeđenja financijske pismenosti i stjecanja financijske kompetencije, nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu.

Svjetski tjedan novca vodeći je globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja te financijske uključenosti za djecu i mlade. Od 2012., od kada se održava diljem svijeta, u manifestaciji je sudjelovalo preko 40 milijuna djece i mladih u 175 zemalja i prekomorskih teritorija te je održano deset kampanja.
Europski tjedan novca godišnja je inicijativa koja uključuje mlade u više od 35 europskih zemalja, s aktivnostima kao što su nastava u učionici, seminari, konferencije, Europski kviz o novcu i drugo. Navedene aktivnosti nastoje poboljšati razinu financijske pismenosti boljim financijskim obrazovanjem.

 

CILJ OBILJEŽAVANJA
 
Cilj obilježavanja Tjedna novca je financijskim obrazovanjem unaprijediti razinu financijske pismenosti i omogućiti djeci, mladima i građanima stjecanje znanja, vještina, stavova i ponašanja nužnih u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu kako bi u budućnosti mogli donositi pametne financijske odluke.

RAD S MLADIMA

Nastoji se što više potaknuti mlade na razmišljanje o novčanim pitanjima, sredstvima koja je potrebno osigurati za život te o poduzetništvu.

Financijsko opismenjavanje je krucijalno zbog iznimno dinamičnog načina života koji većina građana danas vodi (česta promjena zaposlenja, životnog stila, različite životne situacije) te isto tako pojave sve složenijih financijskih proizvoda i usluga u rastućim i sve dinamičnijim financijskim tržištima te ubrzanog razvoja novih tehnologija. Stoga je potrebno educirati mlade i potaknuti ih na razmišljanje o budućnosti i planiranju, ukazati na jačanje svijesti o prihodima odnosno rashodima, kako bi bili sposobni ispravno odlučivati o potrošnji, odnosno voditi sami svoj osobni proračun i nastojati ostvariti štednju.

 

AKTIVNOSTI – PRIDRUŽITE SE!

1. Hrvatska udruga banaka otvorila je prijave za sudjelovanje u Europskom kvizu o novcu (eng. European Money Quiz), online natjecanju za učenike u dobi od 13 do 15 godina.

Nacionalni kviz o novcu održat će se 23. ožujka 2022. godine u 13h u sklopu međunarodnog obilježavanja Europskog tjedna novca (21. - 25. ožujka 2022.), a prijavljeni timovi učenika će se istovremeno natjecati na poznatoj Kahoot! platformi.  Dvoje predstavnika prvoplasiranog tima na nacionalnom kvizu sudjelovat će na online europskom finalnom natjecanju 10. svibnja 2022. koje organizira Europska bankovna federacija (EBF) te će imati priliku osvojiti dvodnevni izlet u Bruxelles i novčanu nagradu za svoj razred.

Prijave traju do 17. ožujka 2022. godine u 16 sati, a zaprimaju se putem web-obrasca na web stranici HUB-a (www.hub.hr) te samo iznimno putem pošte. Svaki tim nakon uspješne prijave dobiva potvrdu o prijavi za natjecanje putem e-mail poruke.

Potrebno je pažljivo proučiti: 

Upute za ispunjavanje web obrasca

Upute za prijavljene škole (nastavnike, razrede/timove)

Dostupni kvizovi za vježbu: Za što bolji uspjeh natjecatelja, pripremljeni su kvizovi za vježbu iz područja financijske pismenosti, novca, matematike, kibernetičke sigurnosti, online plaćanja, osnovnih financijskih usluga i Europske unije.

Kvizovi za vježbu i dodatne informacije

Upute za kvizove za vježbu

Svi koji ne sudjeluju u nacionalnom natjecanju, također mogu besplatno, neovisno o natjecanju, koristiti kvizove. Europski kviz o novcu je projekt Europske bankovne federacije čiji je cilj učenjem i pripremama za kviz poboljšati financijsku pismenost djece i mladih diljem Europe. Spaja online učenje o osobnim financijama i natjecanje svih prijavljenih timova, iz različitih učionica u isto vrijeme.

Više informacija pronađite na internetskoj stranici HUB-a.

 

2.      Hanfa pokrenula natječaj za učenike viših razreda osnovnih škola na temu „Financijska pismenost kroz igru“. Natječajem se želi povećati svijest o važnosti financijske pismenosti, a za natječaj treba osmisliti društvenu igru s temom financijske pismenosti.

Više informacija o samom Natječaju možete pronaći na web stranicama Hanfe: https://www.hanfa.hr/vijesti/natje%C4%8Daj-za-u%C4%8Denike-osnovnih-%C5%A1kola-na-temu-financijska-pismenost-kroz-igru/

Antonija Bukša, dipl.oec.

Ravnateljica

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju