preskoči na sadržaj

Škola za trgovinu i modni dizajn Rijeka

Login
Zašto upisati TTŠ

 

Tko završi strukovnu školu ...

Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Šećući hodnicima i učionicama naše škole,
ne možete ostati ravnodušni
prema maštovitim učeničkim radovima,
koji su nastali pod budnim okom
njihovih vrijednih mentorica.
Niti jedan kutak nije pust.
Svi stari ormari i stolci kod nas
dobivaju novo ruho,
reciklirano se šepureći promatračima:
"Pogledaj me kako sam sada lijep,
a netko me htio baciti :-) ! "
Ponosno vas pozivamo
da prolistate
ovu galeriju,
a zatim:
dođite i uvjerite se sami :-) .

 

Pitanja odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 11. 2015.

Ukupno: 274989
Ovaj mjesec: 2130
Ovaj tjedan: 423
Danas: 145
Forum

FORUM

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Valentinovo u učionici 19. uz rigojanči. Zašto ne ?
Autor: Melita Rabak, 19. 2. 2019.

U učionici 19. povodom Valentinova  učenica II.o razreda  Natalija Bradanović  pripremila je izložbu o jednoj  ljubavi, jednom  kolaču i Rijeci u razdoblju“ la belle epoque”.  


Rigo Jansc, po kojem je poznati  kolač dobio ime,  mađarski je  romski violinist koji je svirao u  najpoznatijim pariškim restoranima i kavanama gdje je i  upoznao Claru Ward, Amerikanku udanu za belgijskog princa. Rigo Jansci i Clara Ward, princeza Caraman Chimay toliko su bili zaljubljeni i popularni da je njihova strastvena veza i brak nadahnula jednog od tada slavnih kuhara da kolač od čokolade i šlaga nazove rigojanči.
Ljubav Clare i Janscija nije potrajala, ali je kolač rigojanči ostao  u riječkom kulinarskom identitetu i još uvijek se može naći u  riječkim kavanama i slastičarnicama.
Na fotografijama u učionici 19. možete vidjeti i naš grad u razdoblju “la belle epoque”(od 1870. do 1914.). U tom razdoblju Rijeka je  procvala, a  riječka luka  tada postaje jedna od najmodernijih u jugoistočnoj Europi. S gospodarskim rastom i društveni život  postaje vrlo zanimljiv i većinom se odvija u poznatim riječkim kavanama i restoranima gdje se moglo pojesti i  dobre kolače. Od tada se u ponudi riječkih  kavana  zadržao  kolač rigojanči, ali  je s vremenom  zaboravljena činjenica da je kolač dobio ime po slavnom mađarskom violinistu Rigo Jansciju i njegovoj ljubavi s Clarom Ward, princezom Caraman Chimay koji su jedno vrijeme proveli u Rijeci gdje je Rigo i nastupao.
Budući da u drugome razredu na satovima Hrvatskoga jezika učimo o baroku, učenica II.o razreda Liliana Mrkela pripremila je prikaz stvaralaštva Frana Krste Frankopana i ozaljskoga književnoga kruga, prigodno, s posebnim naglaskom na ljubavna pisma Frana Krste Frankopana i Petra Zrinskoga.

           

                       





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju