preskoči na sadržaj

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci

Login
Tražilica

 

 

Zašto upisati TTŠ

 

Tko završi strukovnu školu ...

Kalendar
« Lipanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi

Šećući hodnicima i učionicama naše škole,
ne možete ostati ravnodušni
prema maštovitim učeničkim radovima,
koji su nastali pod budnim okom
njihovih vrijednih mentorica.
Niti jedan kutak nije pust.
Svi stari ormari i stolci kod nas
dobivaju novo ruho,
reciklirano se šepureći promatračima:
"Pogledaj me kako sam sada lijep,
a netko me htio baciti :-) ! "
Ponosno vas pozivamo
da prolistate
ovu galeriju,
a zatim:
dođite i uvjerite se sami :-) .

 

Pitanja odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 11. 2015.

Ukupno: 218814
Ovaj mjesec: 487
Ovaj tjedan: 91
Danas: 32
Forum

FORUM

Povijest

      Povijest naše Škole 

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci u iznimno dugoj prosvjetnoj tradiciji, profilirala se kao srednjoškolska ustanova za obrazovanje kadrova u području ekonomije i trgovine,tekstila i odjeće te likovne umjetnosti i dizajna.

Njeni počeci sežu u 19.st., a desetljeća koja su slijedila otkrivaju dinamiku njenog povijesnog razvitka,jednu složenu i uspješnu prosvjetnu djelatnost, čiji je primarni cilj bio školovati mlade ljude za zanimanja potrebna urbanoj zajednici i njenoj okolici.

Trgovačka škola u Rijeci prvi se puta spominje 1853. kao Privatna pomorsko-trgovačka škola(Collegio nautico-comerciale privato convito).

Vrijeme nakon Drugog svjetskog rata školstvu je donijelo niz problema i obveza, ali usprkos svemu, odgojno-obrazovni rad uspješno se odvijao.

Godina 1964. označila je prijelomni trenutak, te je godine Trgovačka komora Rijeke sagradila zgradu u ulici Stane Vončine 1a i na toj adresi djeluje do danas. To je, inače, jedina novije sagrađena srednjoškolska zgrada u Rijeci od Drugog svjetskog rata.

Nakon useljenja,stvara se projekt o formiranju centra koji će obuhvatiti djelatnost svih triju škola. Stoga je 1971. stvoren Školski centar za trgovinske i tekstilne kadrove Rijeka koji 1978. prijelazi u CUO TTK „Lovorka Kukanić“.

Tada su  se za zvanje trgovca učenici morali obrazovati četiri godine u sustavu pripremnog i završnog stupnja. U završnoj fazi , ovo usmjerenje obuhvaćalo je zanimanje prodavač i skladištar, dok su se u tekstilnoj struci obrazovali kadrovi za zanimanja konfekcionara i krojača odjevnih predmeta.

1992. otvoren je Odjel za likovnu umjetnost i dizajn pri Tekstilnoj i trgovačkoj školi u Rijeci, a interes učenika bio je respektabilan.

U školskoj godini 1994./1995. nastaju organizacijski i prostorni problemi unutar zgrade u Vončininoj ulici što dovodi do preseljenja na lokaciju Šetališta XIII. divizije.

Od 2000. na novoj lokaciji, Škola djeluje kao zasebna institucija pod imenom Škola za primijenjenu umjetnost.

Godine 1995. unutar ekonomije i trgovine otvara se novi program za zanimanje komercijalist,a unutar tekstilnog odjela, odjevni tehničar.

Maksimalna angažiranost Škole, odnosno njezina stalna spremnost da prati potrebe riječke privrede i trgovine ogledala se u organizaciji tečajeva unutar škole nekada i danas, kao i u nizu izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti. Trgovačko usmjerenje djeluje bez prekida od 1853. usprkos brojnim društvenim promjenama. Danas Škola ostavlja snažan pečat u gradu Rijeci i njegovoj okolici u kulturnom, privrednom, obrazovnom i odgojnom pogledu.

Zaposlenici Škole nisu se mirili sa zatečenim stanjem tijekom proteklih godina, nego su postupno, ali permanentno vodili Školu prema prosperitetu i ugledu te pritom ostvarili zavidne pedagoške rezultate.

Za svoj dugogodišnji, svestrani rad, Škola je 1989. dobila „Zlatni grb grada Rijeke“. Povodom Svjetskog dana učitelja 2001. Primorsko-goranska županija dodijelila je „Priznanje Trgovačkoj i tekstilnoj školi-najuspješnijoj odgojno-obrazovnoj ustanovi“.

Danas unutar Škole djeluju tri područja rada: tekstilni odjel sa zanimanjem krojač u trajanju od tri godine, ekonomija i trgovina sa zanimanjem prodavač u trajanju od tri godine i komercijalist u trajanju od četiri godine, te likovna umjetnost i dizajn za zanimanje dizajner odjeće u trajanju od četiri godine. 

                                                                         Zvjezdana Bačinić, prof.
preskoči na navigaciju